Game Changers

Einstein Telescoop

Ontdekkingen van grensverleggende wetenschappelijke waarde worden verwacht van de Einstein Telescoop (ET), het ultieme observatorium voor het waarnemen en bestuderen van de structuur van ruimtetijd door het detecteren van zwaartekrachtsgolven: trillingen in ruimtetijd zelf, die afkomstig zijn van de meest energetische gebeurtenissen in het heelal, zoals botsende zwarte gaten of het ontstaan van ons heelal.

Game Changer 1

Dutch Institute for Emergent Phenomena

De transdisciplinaire uitdagingen en de intrigerende mogelijkheid dat alle emergente verschijnselen manifestaties zijn van dezelfde onderliggende principes, maken het essentieel om onderzoekers uit verschillende wetenschapsgebieden samen te brengen. Om dit te bewerkstelligen is een toonaangevend internationaal instituut gewijd aan problemen op het interdisciplinaire terrein van emergent gedrag Dit is het beoogde Dutch Institute for Emergent Phenomena. DIEP.

Game Changer 2

In 2040 zijn betastudenten net zo divers als de Nederlandse bevolking

Ons plan van aanpak bestaat uit een nationaal programma voor basisschoolkinderen en het professionaliseren van onze wetenschapscommunicatie. Met een bijdrage van 3 M€/j zetten we in op een blijvende, langdurige verandering in de samenleving.

Game Changer 3