Start van de NWA route Bouwstenen van materie en fundamenten van ruimte en tijd

Start van de NWA route Bouwstenen van materie en fundamenten van ruimte en tijd

De route Bouwstenen – de nieuwsgierigheidsgedreven route binnen de NWA par excellence – richt zich op de fundamentele natuurkundige, wiskundige, en mogelijk filosofische wetten achter de werking van het heelal: uit welke deeltjes is het opgebouwd in het klein, hoe heeft het zich ontwikkeld in het groot, wat zijn de onderliggende principes, en waar liggen de grenzen van onze kennis?
We combineren daarvoor theoretisch onderzoek met experimenten, inclusief het ontwikkelen van nieuwe meetinstrumenten. Daarnaast vinden we het belangrijk om ons werk uit te dragen naar de samenleving en volgende generaties goed op te leiden. In het brede palet van deze route vallen tot nu toe twee concrete missies: de (mogelijk in Limburg te bouwen) Einstein Telescoop en het Dutch Institute for Emergent Phenomena.
Deze Route is exemplarisch voor het onverwachte nut van fundamenteel onderzoek: de speurtocht naar de fundamenten van ruimte, tijd, materie, en kennis heeft in het verleden een ongekende maatschappelijke impact gehad (bv. computer, microchips, World Wide Web, en Wifi). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *